Elzas reis

Heart of Living neemt je mee naar de Elzas
                  "...daar waar Frankrijk Duitland kust..."

In veel opzichten een on-Frans gebied. Want krijg je nou een croissant of een Brötchen bij je ontbijt. Er zijn nogal veel Duitse trekjes. Niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat dit gebied eeuwenlang de inzet was van strijd tussen Frankrijk en Duitsland. Sinds 1945 is de Elzas weer Frankrijk.

Ondanks dat de Elzas een noordelijke wijnstreek is, kent het gebied rondom Colmar even veel zonuren als het zuiden van Frankrijk. Je hebt dus veel kans op zon. Dit is ook goed voor de wijn. Er zijn maar liefst zeven druivensoorten waarmee heerlijke wijnen gemaakt worden. Tijdens deze reis leer je van alles over de wijnstreek en de wijnen van de Elzas en ervaar je de combinatie met de lokale gastronomie.

De kans is groot dat de wijnoogst net is begonnen als wij er zijn. Je zult hier en daar wijnboeren met de pluk bezig zien. Altijd erg leuk om dit van dichtbij mee te maken.

De begeleiding
Monica van der Stap van WijnWijs zal de begeleiding van deze reis erzorgen. Monica is vinologe en woont al ruim 35 jaar in de Bourgogne. Haar wijnstudie heeft ze op de wijnuniversiteit in de Bourgogne (Dijon) gedaan en ze werkt al 25 jaar in de wijn.

Het overnachtingsadres
We logeren in in een chambre d’hôte bij een ouder Elzasser echtpaar. De meeste kamers hebben een eigen badkamer. In enkele gevallen wordt de badkamer door twee kamers gedeeld.
We hebben er een gezamenlijke ruimte, waar ’s ochtends het ontbijt is en waar we 3 avonden dineren. Het dorpje waar wij verblijven heet Rorschwihr  en ligt niet ver van het typisch Elzasser wijnstadje Ribeauvillé.

Programma: 

 Donderdag 6 juni
Vanaf 16.00 uur aankomst in de chambre d’hôtes.17.30 uur kennismaking onder genot van een lekker glas wijn met aansluitend  diner.

Vrijdag 7 juni
Vanaf 08:30 uur ontbijt. Na het ontbijt gaan we met de taxi naar het dorpje Niedermorschwihr. Goed herkenbaar door de typische kerktoren. Vandaar gaan we een wandeling maken door de wijngaarden. Monica zal tijdens de wandeling uitleg geven over de Elzas wijnen. We wandelen naar het dorpje Katzenthal. Daar bezoeken we een wijnboerderij en hebben we een picknick in de wijngaard. Je hebt er een grandioos uitzicht over de wijngaarden en de omgeving. Op de terugweg wandelen we naar het dorpje Kaysersberg (een paar jaar geleden tot mooiste dorpje van Frankrijk verkozen). Bij een echte chocolatier zien we hoe chocolade gemaakt worden en uiteráárd mag je proeven. Voor het diner komt een traiteur naar de chambre d’hôtes.

Zaterdag 8 juni 
Vanaf 8.30 uur ontbijt. Vandaag gaan we lopend naar het wijnstadje Ribeauvillé, dat we bezoeken en vervolgens klimmen we naar boven via de kastelenroute. Terug naar chambre d’hôte gaan wij met taxi of lopend. Gezamenlijk diner in de dorpstaverne (niet inbegrepen): flammenkuche, Elzasser zuurkool en andere heerlijke Elzasser specialiteiten mèt natuurlijk een keuze van heerlijke wijnen.

Zondag 9 juni 
Bezoek aan Riquewihr. Dit is één van de prachtige dorpen die als een parelketting langs de ‘route de vin d’Alsace’ liggen. Het dorp ligt fantastisch tussen de wijngaarden, heeft prachtige straatjes en pleintjes met vakwerkhuizen en wordt voor een groot deel omringt door verdedigingsmuren. Of eigenlijk de stadsmuren, want Riquewihr is officieel een stad, omdat het in 1320 stadsrechten kreeg. Echt de moeite waard om het stadje lopend te ontdekken. ’s Avonds genieten van een diner in de chambre d’hôtes.

Maandag 10 juni 
Vanaf 08:30 uur ontbijt en einde programma.

Prijs 
€ 540,- p.p. voor een éénpersoonskamer of € 500,- p.p. voor een tweepersoonskamer
Eerste deel van de reissom a € 250,- te voldoen bij reservering, het restbedrag vier weken voor vertrek.

Aantal deelnemers: De reis gaat door met minimaal 8 deelnemers. Maximaal 14 deelnemers

Wat is allemaal inbegrepen

- 4 overnachtingen met ontbijt;

- 3x diner waarvan 1 diner met wijn inbegrepen

- 1 x lunch in de boomgaard met wijn

- 1 x wijnproeverij bij een wijndomein

- 1 chocoladeproeverij;

- 3 x wandeling;

- Vervoer ter plaatse;

- Begeleiding Monica (met wijndocumentatie)

Waar moet je zelf voor zorgen

- heen- en terugreis (carpoolen in overleg is mogelijk) 

- overige maaltijden en drankjes

- reisverzekering

 persoonlijke uitgaven

Attentie: Deze wijn- en wandelreis in de Elzas is geschikt voor iedereen met enige wandelervaring, die in een normale conditie is en in een goede gezondheid. De wandelingen zijn 3*** (gemiddeld zwaar) Op een schaal van 1 (zeer makkelijk) – 5 (zeer pittig). Er is altijd een mogelijkheid om een rustdag te nemen.

*dit is het voorlopige programma, waar eventueel kleine veranderingen in kunnen worden aangebracht vanwege het weer of de wijnoogst. 

Voor meer informatie en voor aanmelding, mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 Meer over Monica vind je hier