Overwinteren in Andalusië

Als een klein kind dat haar eerste cadeau uitpakt, als fantaseren wat je allemaal zou krijgen op de leukste dag van het jaar. Als, als… we realistisch zijn, zo blij als vroeger op je eigen verjaardag, dat gaat ’m niet meer worden. Zou ook wel een beetje gek zijn. Maar toch, de winterreis Andalusië in Nerja kwam dicht bij dat gevoel. Het werd een reis vol mooie cadeautjes.

Over Nerja

Nerja (zeg: Ner-gaa) ligt 50 km van Malaga. Het is een oude vissersplaats met mooie kleine straatjes met veel leuke winkeltjes en  tapasrestaurantjes. Vlakbij het centrum is het Balcón de Europa. Een uitzichtpunt dat aan de rotsen hangt en je een prachtig 360˚ zicht geeft over de zee en de bergen rondom Nerja.

Nerja ligt in de streek Andalusië. Dit is één van de bijzondere streken van Europa. Er is ontzettend veel te zien. In de winterreis heb ik met mijn deelnemers een aantal hoogtepunten mogen ervaren. Het programma zat niet volgepropt met excursies. Wie zin had om zelf iets te ondernemen of lekker bij het zwembad of op het strand te liggen, kon die ruimte nemen. Ga je mee op reis?

Als ik ’s morgens de deur uitloop is het hemelsblauw en de zon schijnt volop. Het is 20˚C. Uit de wind voelt het als ver daar boven en in de wind voelt het wat koeler. Zomerjurk, blote benen en een vestje voor de zekerheid. Dit is winter in Andalusië! Ik loop langs het strand naar appartementenhotel Marinas de Nerja, waar mijn deelnemers verblijven. Het hotel ligt iets buiten het centrum van Nerja.

Alhambra in Granada

Een van de eerste cadeautjes van de winterreis was een bezoek aan het Alhambra in Granada. Een middeleeuws paleis en fort van de Moorse heersers van het koninkrijk Granada. Onze Nederlandse gids Bertus weet kleurrijk te vertellen over Mexuar en Mirador de Daraxa, over Palacio de Comares en de Patio de los Arrayanes. In Granada zelf was de Moorse wijk Albaicín een onverwachte verrassing.

Fietsen door Malaga

Een bezoek aan Malaga mocht natuurlijk ook niet ontbreken. Voor iedereen stond een fiets klaar. In Malaga kan je goed en veilig fietsen. Onze Nederlandse gids nam de groep mee langs bekende plekken, over de mooie boulevard en naar de prachtige authentieke visserswijk net voorbij El Palo. Na afloop is het op het Placa de Merced, mijn favoriete plek, heerlijk vertoeven op het terras met een drankje. Picasso kijkt daar altijd even mee, vlakbij zijn geboortehuis. Een geslaagde dag, weer een cadeautje.

Prachtige witte dorpjes

Pueblos Blancos of witte dorpjes is waar Andalusië ook om bekend staat. Een aaneenschakeling van bergdorpjes met witte huizen, rode pannendaken en bruine deuren. Cómpeta is een van die dorpen. Als een postzegel vastgeplakt op het berglandschap, zo mooi. Wij bezochten daar kunstenaar Lieuwke Loth in haar galerie. Zij liet ons haar werk zien waarin de verbinding tussen de mens en de natuur centraal staat.Eerder waren we in Frigiliana waar we door de vaak steile smalle straatjes met prachtige mozaïekpatronen hebben gewandeld. Een geluksmomentje was het prachtige uitzicht op het terras in de zon.

Je hebt nu gelezen over een paar van de cadeautjes van de winterreis Andalusië. Natuurlijk hebben we er nog veel meer mogen ervaren. Bijvoorbeeld de paella in de zon op het terras met uitzicht over zee en live muziek op de achtergrond. Of de tienduizenden mangobomen die je onderweg in het berglandschap ziet staan. De leuke winkelstraatjes in Nerja, de restaurantjes, de mensen, het Spaanse leven. Kortom genieten!

Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar je moet het de volgende keer gewoon zelf ervaren. Ga met mij mee nog meer cadeautjes uitpakken!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang €5,- korting op een activiteit naar keuze

Je kunt je ten allen tijden uitschrijven. Ik ga vertrouwelijk om met je gegevens. Lees de Privacyverklaring.

Heart of Living nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven van onze activiteiten? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Dan ontvang je € 5,00 korting op een activiteit naar keuze.

Je kunt je altijd uitschrijven. Wij gaan vertrouwelijk om met de gegevens zoals staat omschreven in de Privacyverklaring.